Összes oldalmegjelenítés

Saját bloglista

Népszerű bejegyzések

2011. március 7., hétfő

A változások jelentése életünkben




Kedves Barátunk!

Márciusban különleges csemegét tartogatunk spirituális beállítottságú vendégeink számára, hiszen Müller Péter és Balogh Béla elsõ alkalommal szerepel együtt a Nyitott Akadémia Pódiumon, egy olyan téma kapcsán, amely mindkettejüket erõsen foglalkoztatja.

A KÜLSÕ ÉS BELSÕ VÁLTOZÁSOK JELENTÉSE ÉLETÜNKBEN


Azt mondják, a nagy, globális változások korát éljük. Minden átalakulóban van, és új formát keres - és ennek leképezõdéseként egyéni életünkben is mintha egyre gyorsabban váltanák egymást az események.

Ez érthetõ módon megrémít bennünket, hiszen az új, az ismeretlen általában bizonytalannak és ijesztõnek is tûnik - kiváltképp, ha nem értjük, mi miért történik velünk és bennünk.

Pedig - ahogyan Osho egyik mûvének címe is üzeni - az egész a változásról szól! A változások éppenséggel elkerülhetetlenek életünkben, ráadásul sokszor bizonyos idõ elteltével az is kiderül, hogy ami korábban rossznak, rémületesnek, pusztítónak tûnt, álruhába öltözött áldás volt, ami által többek lettünk, mint elõtte voltunk.


Ez azonban csak abban az esetben történhet így, ha a bölcs zen mondás szerint képesek vagyunk fogadni azt, ami jön, s elengedni azt, ami megy. Ha görcsösen kapaszkodunk abba, ami/aki menni akar, akkor elkerülhetetlen, hogy fájdalmas, mély sebeket szerezzünk.

Ez persze általánosságban igen egyszerûnek és egyértelmûnek tûnik, annál nehezebb és bonyolultabb, amikor saját életünkben találkozunk vele. Ahol félelmet, szenvedést, kiszolgáltatottságot érzünk, ott emberpróbáló feladat "okosnak" lenni. Ha egyáltalán nem értjük a velünk történtek okát és jelentését, akkor szinte lehetetlen is.

De hogyan értelmezzük azt, ami az esetek egy részében homályosnak, zavarosnak, megfejthetetlennek, sõt, akár értelmetlennek és kifejezetten kegyetlennek tûnik? Erre a kérdésre keresi a választ a március 23-i Nyitott Akadémia Pódium két kiváló elõadója.

Nincsenek megjegyzések: