Összes oldalmegjelenítés

Saját bloglista

Népszerű bejegyzések

2010. december 16., csütörtök

Ünnep és lelki egészség


Vannak olyan lelki betegségekben szenvedők, akik kimondottan nehezen élik meg a karácsony időszakát, ilyenek a családi problémákkal küszködők is. Az angol Coventry University pszichológusai szerint ettől függetlenül rengeteg ember szenved az ünnepi hajtás okozta stressztől, csak sok esetben önmagukban sem ismerik be.
A karácsony közeledtével sokan úgy érzik, megnő a rájuk nehezedő felelősség, és a mindennapok rendje is felborul. Vannak, akik már hetekkel korábban aggódni kezdenek az ünnepek szervezése miatt, és ez önmagában képes meggyengíteni az immunrendszert az amúgy is hűvös időszakban. Fontos, hogy képesek legyünk erőt venni magunkon és meglássuk az év végi napokban is a szépséget.
Megdöbbentő tény, hogy a január a válóperes ügyvédek legforgalmasabb hónapja – ez lenne a karácsonykor koncentráltan a családdal együtt eltöltött idő eredménye?... Szerencsére nem a vita a jellemző a családok többségére. De azért azoknak se könnyebb, aki magányosak: ilyenkor még elszigeteltebbnek érzik magukat, ha barátaik a fontosabb családtagokat választják az ünneplésre. Az egyik angol lelki segélyszolgálat kimutatása szerint több hívást kapnak szenteste, mint a második és harmadik napon, és újév napján is többen jelentkeznek, mint szilveszter estéjén. Az Egyesült Királyságban közel 11 millió 65 év feletti ember él, akik gyakrabban töltik egyedül az ünnepeket, mint a fiatalabb korosztály. Az időjárási nehézségek, tömeg és megnövekedett zaj még inkább elbátortalaníthatják őket, hogy elhagyják otthonukat.
Pszichológusok felhívják a figyelmet arra, hogy a karácsony nosztalgiát ébreszt azokban, akik egyedül maradtak: a családtagok elvesztése felett érzett fájdalom ilyenkor még intenzívebb.
Mit tehet, aki ilyen helyzetben érzi magát?
Foglalja el magát – ne hagyja, hogy elhatalmasodjon a karácsony „kényszere” az élete felett. Olvasson, sétáljon, menjen moziba!
Legyen önkéntes segítő! Sok szervezetben épp ilyenkor van a legnagyobb szükség plusz munkaerőre.
Végezzen egy kis testmozgást, ez jobb kedvre deríti: már az is segít, ha felkel és kilép az ajtón a szabadba.
Táplálkozzon egészségesen – a sok zöldség és gyümölcs hangulatjavító hatású.
Hallgasson meg valakit – azok, akik mások problémáira figyelnek, el tudnak távolodni saját problémáiktól. Ha ez nem megy, már az is jó, ha el tudja mondani a gondolatait valaki másnak, aki más szempontból világítja meg a tényeket.


Forrás: www.nursingtimes.net
http://www.betegvagyok.hu/cikkek/unnep-es-lelki-egeszseg

Nincsenek megjegyzések: